mai 2017

D.I.Y Kinosofa

 

Loftstue - og siste rom 

Aller aller siste rom fullført! Det er både med sorg og glede.

Vi gleder oss over å endelig få reise tilbake til den lille jenta vår - som tappert har latt oss være borte så lenge! Av alle er det kanskje hun som har måttet ofret mest - og det kan vi ikke annet enn å takke henne for! For en fantastisk fin jente vi har - tøff, tålmodig, raus og forståelsesfull! Savnet har vært enormt - og det å endelig få reise hjem til henne føltes veldig riktig! Å ha fått være med på denne reisen har likevel vært noe av det aller mest spennende vi har opplevd! Adjektivene hoper seg opp! Lærerikt, gøy, spennende, utfordrende, slitsomt, kreativt! Det å få muligheten til å skape noe man selv definerer som sitt eget drømmehus har vært en av våre livs største opplevelser. Vi sitter og ser tilbake på reisen flere nyanser blekere, med dype mørke ringer under øya, til sammen 13 kilo lettere, med litt større biceps, og med kunnskap om oppussing vi alltid vil ha med oss videre!

 

Vi sier ikke at reisen har vært lett. Før vi gikk i gang med dette prosjektet hadde vi aldri bygd et møbel, vi hadde så godt som aldri jobbet med gips og sparkling er en helt egen historie!

Vi har lært å flislegge, legge membran, gjære kanter, bygge hjemmesnekret ventilator og lage plassbygde møbler. Aina har etterhvert forstått at det faktisk finnes noe som heter halve millimeter. Men å pusse opp er så mye mer enn det å bygge. Det handler om samarbeid, om budsjettering og om god planlegging. For selv om vi har diskutert en gang i blandt, brukte alt for mye penger på stua og nesten ikke kom i mål flere ganger - så kom vi gjennom. Vi er fremdeles gift, og om mulig har vi lært enda mer om hverandre. Vi rakk hver eneste dommeravgjørelse, om mulig med knapp margin. Og vi holdt budsjettet, og vel så det.

 

Vi satt faktisk igjen med 50.000 kr som vi opplevde som overflødig å legge i huset. Da vi satte i gang med prosessen hadde vi satt opp budsjett rom for rom - og dette holdt vi oss til. Vi vant mange rom konkurranser - men dette forventet vi jo ikke. Derfor fylte kontoen seg opp selv om vi forholdt oss til det orginale budsjettet! Hovedårsaken til at vi brukte lite penger er at vi ikke leide inn noe særlig håndtverkertjenester og at vi brukte gips fremfor ferdigmalte vegger, såkalte ?walls to paint? plater. Mot slutten bestemte vi oss for at det ville være unødvendig å ?kjøpe bare for å kjøpe? - sløseri er noe vi ikke liker. Derfor valgte vi å kjøpe verktøy for de siste pengene - og ganske mye av det! Det betyr også at vi ikke har brukt noe mer enn de andre deltakerne på å pusse opp huset! Det er en god følelse å vite at vi alle stiller på lik linje!


Etter at vi kom hjem fra Mogreina ble ikke byggegleden noe mindre. Faktisk er vi blitt så inspirert at vi har kommet i kontakt med ByVerkstedet i Oslo! Dette er en veldedig organisasjon for alle, med spesielt fokus på barn og unge! . Midt i byen ligger det altså et verksted som er åpent for alle. Et sted der man kan møtes, jobbe kreativt og få hjelp til å lære seg håndtverk - og det helt gratis! Fremover skal de også gå igang med en utlånsordning på verktøy gjennom Biblioteket. Her kan man altså låne verktøy gratis ved hjelp av bibliotekkortet sitt! For et fantastisk sted! Sånt blir vi inspirert av! Hvis vi er så uendelig heldige at vi vinner huset ønsker vi derfor å donere bort verktøyet vi kjøpte i siste episode til denne organisasjonen! Lenge leve byggeglede! Om vi er så heldige er det mange som ville få føle på den mestringsgleden det faktisk er å jobbe med hendene! Bygging for alle! 

På loftstua fikk vi kun et døgn. Altså - 1 døgn! Vi har sagt det før - men sier det igjen; dette er galskap! Det var bare å brette opp ermene!

 

Etter at Aina fikk størsteparten av hobbyrommet - var det nå Martins tur til å kose seg litt! Vi bestemte oss derfor raskt for at dette skulle bli Kinorom! I tillegg skal rommet fungere som loftstue og lekerom når Mathilde har gjester da rommet ligger vegg i vegg med det som i drømmene våre kan bli hennes barnerom. Sist men ikke minst måtte rommet også kunne fungere som gjesterom - gjerne til mange om gangen! Det finnes ikke noe hyggeligere enn huset fullt av gjester!

 

 

Veggene kledde vi med gips som i resten av huset. Disse malte og sparklet vi før vi malte både vegger og tak i fargen Oslo fra Jotun - en av våre absolutte favorittfarger! Gulvet er samme sorten som resten av huset - Opus XXL hvitpigmentert Eik. Som lister brukte vi restene av spileveggen på kjøkkenet - ferdig behandlede glattkantlister i furu! Som belysningsløsning brukte vi også glattkant rester vi foret ut ca 10 cm fra veggen opp mot taket. I bakkant la vi inn en LED strip fra ILS.

 

Martin fikk endelig høyttalere, lerret og prosjektor - en sann guttedrøm som går i oppfyllelse! De dråpeformede høyttalerne kjøpte vi hos Hifi Klubben. Lerret og prosjektor hos Elkjøp.

 

 

 

Sofakonstruksjonen var dagens store prosjekt! Vi ønsket å skape kinoatmosfære med seterader i to høyder. Det skulle virkelig være digg å slenge seg ned i denne sofaen. Helst så digg at man kunne tenke seg å bli der en hel kveld! Vi ville at disse to nivåforskjellene skulle kunne glis under hverandre slik at man kan frigjøre gulvplass for lek og morro. I tillegg ønsket vi oss god overnattingsplass. Derfor lagde vi rett og slett sofaen ut av to rammemadrasser fra Jysk! Madrassene kledde vi selv i grått møbelstoff i ull fra Stoff og Stil.

 

De fine Rosa putene i bakkant fant vi hos Skeidar. Disse tilhører egentlig en utstllingssofa fra BoConsept de hadde liggende - og vi var så heldige å få kjøpe putene løst! Jippi!

Den flotte stolen er også fra BoConsept og minner oss om klassiske regissørstoler - det synes vi passet godt inn. Lampen over stolen, bordet, sjenken og smågjennstander er også fra Skeidar. Gardiner fra Kid Interiør

  

Som kronen på verket tegnet Aina 6 Star Wars inspirerte tegninger. Ikke bare passer de inn på et kinorom - Star Wars er Martin og Mathildes store favorittfilmer! Vi er sånne som kler oss ut og går på premiere når filmene slippes - og hjemme hos oss går det i Star Wars sitater. Tegningene var ment som en gave fra Aina til Martin - som en avslutning på et stort eventyr. Fy søren så stolte vi er av hverandre for at vi holdt ut! For at vi gjennomførte og for at vi overlevde sammen. Klarer vi dette som par føler vi at vi kan klare alt!

 

 

Den følelsen gav seg ganske kjapt. For det er virkelig nå det gjelder! I dag er det bare en uke til finale. Det enkle ville være å si at vi gledet oss. Og det gjør vi jo. Men samtidig er uvissheten, spenningen, og følelsen av total mangel på kontroll sterkt tilstede! Vi har ofret et år av livet vårt på dette - blod, svette, tårer! Alt for drømmen om et eget hjem. I dag leier vi bolig og det å kunne gi datteren vår tryggheten i det å eie egen bolig er grunnen til at vi meldte oss på dette programmet! Vi håper inderlig at du der hjemme har sett vår kamp. At vi har prøvd og feilet, at vi har gitt alt vi har! Vi håper du har likt det du har sett - og at du neste uke tar frem telefonen og stemmer på oss. Det ville bety hele verden for oss to, den lille jenta vår og ikke minst katten vår Kompis.

  

 

 

 

10 ting vi lærte 

Veranda

 Et godt uteområde har alltid vært viktig for oss! Et sted man kan trekke ut på solfylte sommerdager - der man kan invitere til hyggelig og sosialt lag utover sene nattetimer. Der det kan ryke godt av grillen, og der man kan gro urter og solmodne tomater på ranker. Det er her stjerneskuddene tennes nyttårsaften og kanskje et sted man en dag skal feire konfirmasjon.
Dette er virkelig en av de store plussene med denne husmodellen fra Norgeshus - den har en raus og romslig veranda i 2 etasje - usjenert fra naboene gjemt mellom husene!

Det var riktignok i slutten av oktober at vi gikk i gang med oppgaven. Det var hustrig, 2 plussgrader og regn. Det var i det hele tatt ikke mye som minnet om de deilige soldagene vi ønsket å skape verandaen for. I tillegg fikk vi kun en dag på oppgaven - og det var virkelig i korteste laget selv for 4 par som etterhvert begynner å bli ganske drevne.

For oss var det flere elementer som var viktige å få på plass! Vi ville veldig gjerne få til en god sosial sone - med plass til langbord for mange gjester. I tillegg har Aina drømt om en liten urtehage der hun og Mathilde kan bli skittene på fingrene og gro de lekreste matplanter. Både gulrot, chili, urter og tomater står på ønskelisten. Og så ville vi gjerne få til et område for soling. Et sted der man virkelig kan slappe av og nyte stillheten, en god bok og forfriskende drinker. Sist men ikke minst ønsker vi å kunne lage mat ute - og den aller største investeringen vi tok for oss i denne episoden var en skikkelig flott pelletsgrill!

Vi startet med å kappe til terrassebordene. Dette var lettere sagt enn gjort! Alle 4 parene delte nemlig på en kapp og gjærsag - og med så mange planker til kapping for alle fire parene foreslo vi en god norskinspirert dugnad! Den fortonet seg slik: Martin tok første økt første kvelden og kappet planker til alle - mens en annen var håndlanger. Alle sto på hver sin veranda og ropte hvilken lengde de trengte og så rullerte vi alle på å sage - hente planker og skru.Som par er vi veldig fan av konseptet dugnad! Alle bidrar og alle blir ferdige. Det er en super løsning - og vi tenkte det ville komme alle til gode! Det fungerte iallefall greit en stund - men etterhvert så vi at selv med kappedugnad  gikk det for tregt. Så mens Linn og Aina var i butikken tok de med en til sag som alle kunne bruke! Og alle kom i mål med kappingen til slutt!

Sakte men sikkert går det mot en avslutning på eventyret vårt. Etter terrassen gjenstår det kun en romkonkurranse før finalen. En ting som ikke kommer særlig godt frem på TV er budsjettet. Vi startet ut med 500.000 kr. Ja - det er veldig mye penger! Men når man skal pusse opp et helt hus innvendig er det viktig å holde tunga rett i munnen. På forhånd hadde vi satt opp budsjett rom for rom. På teknisk krevende rom som kjøkken og bad hadde vi satt av mye, og til mindre teknisk krevende rom satte vi av mindre. Underveis førte vi alle summer opp i exel for god oversikt. Vi var også heldige å vinne mange rom konkurranser som spedde på budsjettet. Dette hadde vi ikke forventet! En del av oss ønsket å forholde oss til de 500.000 kr vi var tildelt på forhånd - det er jo ingen vits i å sløse unødvendig! Som et grunnprinsipp ønsket vi ikke å bruke penger på håndverkere. Vi ville bruke anledningen til å lære mye selv - og ønsket ikke å se på at andre jobbet. I tillegg følte vi at vi aldri inngikk kompromisser på ting vi ønsket oss. Vi har rett og slett bygd drømmehuset vårt. Og hvis vi sitter igjen med noe penger til slutt har vi en plan for disse som vil komme frem i neste episode.

Det å vinne mange rom konkurranser har vært veldig gøy - men samtidig følte vi på frustrasjon fra de andre deltakerne! Alle fire parene jobbet hardt hver eneste dag gjennom hele prosjektet - og det å vinne gav noen ganger litt bismak. Selvfølgelig er det gøy - men samtidig unnet vi alle å få den gode følelsen av å vinne! Når alt kommer til alt er det jo ikke dommernes avgjørelse som avgjør hvem som vinner - det er dere der hjemme. Så om vi vant eller ikke på tv har det ingen verdens ting å si.

Vi begynte med å legge trykkimpregnert 2?2 (to tomm to) på langs av verandaen med 60 cm mellomrom til senter. Deretter merket vi en strekk på hver meter av disse plankene - på den måten er det hele tiden lett å følge med på at man ikke kommer skjevt ut. Vi prøvde så godt vi kunne og ha kappene på plankene mest mulig tilfeldig og prøvde å ha skjøter med minimum 3 bords mellomrom. Vi liker godt at det ikke er noe mønster i skjøtene :) Da vi jobbet med ganske fuktige materialer la vi bordene dønn inntil hverandre da de kommer til å krympe og deretter etterlate seg små glipper. Av og til så vi at det ble små skjevheter. Dette rettet vi ut ved å måle til metersmerker, og brukte bredden av en tommestokk mellom bordene for å utligne forskjellene litt etter litt.

Da vi kom til endene brukte vi Feinsag for å skjære til rundt stolpene til gelenderet. Vi skar så til et bord på langs som vi brukte til å dekke til på sidene utenfor gelenderet.
Å legge terrassebordene tok lang tid. Selv om vi til slutt hadde fått 2 sager og dugnadsånden blomstret på Mogreina tar dette tid. Det var derfor liten tid til andre prosjekter. Vi tenkte likevel å prøve oss på et par mindre og lettvinte løsninger da det var svært vanskelig å kjøpe utemøblement på denne tiden av året. Bordet lagde vi av ferdig behandlet kryssfiner for utebruk og 2 bukker. Vi skjøtet 2 plater sammen og fikk dermed et bord med plass til 8. Stolene var vi kjempeheldige med! Disse var egentlig ment for innebruk, men da de kun var laget av plast funker det utmerket ute også! De var utstillingsmodeller fra Bohus som vi fikk til en rimelig penge.Blomsterkassene lagde vi ved hjelp av europaller, pallekasser, litt plast og jord. Deretter var det bare og stable de opp, og plante plantene. Vi valgte å gjøre dette litt midt på for å lage litt forskjellige soner mellom spiseplass og sole plass. Soldekket ble innredet med 2 solstoler som var veldig gode! Her er det bare å lene seg tilbake med en Pina colada, mens Martin fyrer i verdens råeste Traeger grill! Dette var selve kronen på verket! En slik pellets drevet grill har vi virkelig siklet på - og selv Claus ble vill i blikket da han så den nyervervede godsaken! Her kan vi virkelig se for oss lange gode sommerkvelder med deilig mat og drikke!

I dag følte vi at det å vinne var noe ufortjent. Rent byggteknisk hadde jo alle parene gjort identisk jobb - og det like godt. Og innredningen bar preg av hva hagebutikken hadde liggende på restlager etter sommersesongen. Å bygge på bare en dag begrenser de kreative tøylene mer enn det vi likte. Nå lader vi batteriene til neste episode - den aller siste av sitt slag, mens sommerfugler og alle slags krypdyr tar lange turer rundt omkring i magen i påvente av den store finaledagen 24 mai. De nervene og spenningen vi føler på nå er nesten helt uutholdelig!


 

 

BarneromEndelig var det barnerommet som sto for tur! Og da var det bare tre ned i rekkene - og la noen andre få være designer - nemlig vår helt egne Mathilde!

Den lille jenta vår som da var 7 år, men som nå er fyllt 8 år, er en utrolig sprudlende og blid jente. Hun er av typen som alltid kommer hjem med hull i buksa og skitt under neglene! Hun klatrer til de ytterste grenene - og kjører fortest på ski i hele familien. Mathilde er veldig sosial - og elsker at det skjer noe HELE tiden! Og så er hun snill! Alltid raus mot dem rundt seg. Omsorgsfull og kjærlig! Og så har hun akurat like god/teit humor som Martin! De kan sitte å fnise i sofaen en hel kveld! Hun er rett og slett Awesome!

Å være borte fra det kjæreste vi har var det aller aller vanskeligste vi gjorde i hele denne prosessen! Å forlate henne - riktig nok i trygge armer hos super Mommo og Moffa - var en tung og vanskelig avgjørelse å ta! Men samtidig følte vi at vi gjorde det nettop for henne! Vi fkk barn relativt tidlig i livet - bare 19 år gamle. Martin var lærlig og Aina gikk på vidregående. Sammen gikk vi fra å være tenåringer til å måtte ta et enormt ansvar! Å få Mathilde er det aller aller beste som har skjedd oss - hun har banet vei for det livet vi lever i dag - et liv vi virkelig verdsetter. Hun har fått oss til å ha fokus - og å jobbe mot de viktige tingene i livet! Samtidig er det å få barn tidlig i livet krevende på mange områder. Ikke var vi ferdige med utdannelse - jobb hadde vi ikke - og det tar tid å bygge de økonomiske rammene en familie krever! Vi synes vi har jobbet hardt - og at vi har klart å skape gode trygge familierammer - men et eget hjem, det har vi ikke fått til riktig enda! I dag leier vi bolig. Vi har så lyst til å gi henne muligheten for et helt eget hjem. Et sted der vi som familie kan skape minner  og kanskje en dag bli enda flere? Vi følte at dette var en mulighet vi ikke kunne la gå fra oss - eller henne! Vi savnet henne sårt hver eneste dag - og det å skape et barnerom gjorde ikke savnet mindre!

Å skape et barnerom man ikke vet om man får beholde er krevende! Vi kan ikke love henne at det en dag blir hennes - og det var vi også veldig opptatt av å formidle til henne. I stedet for å si at «hva vil du har på ditt rom» spurte vi heller om hva som er viktig i et barnrom. Mathilde har vært vår største fan - og drømmer selvfølgelig om å vinne hun også - men vi har gjordt det tydelig at dette foreløpig kun er en drøm. Det er en finfin balanse dette her - men det var klart hun skulle bli hørt når dette rommet skulle bygges! Her er det ikke vi eller våre tanker som teller - det er hennes!

Vi ringte Mathilde for å høre hva som var viktig i et barnerom - og det var klar tale:

Ribbevegg
Mulighet for å skate på gulvet
En lun lesekrok
Ett sted å tegne
Ett sted å trene
Stigespill i stor skala
Farger i sort, rosa og lyst treverk

I tillegg synes vi at det er viktig med god oppbevaring og rom for overnattingsgjester.
Her var det virkelig nok å ta tak i!

Vi startet med å kle veggene og sparkle taket. Da Mathilde ønsket ett rom man kan være aktiv i og samtidig ønsket innslag av treverk valgte vi i dette rommet å legge laminat gulv som fortsatte opp den ene veggen og deretter ut i taket. Dette var en utfordrende måte å kle vegg og tak med da laminat er noe som er beregnet å legge på gulv. Vi vatret først det nederste bordet på veggen for å få en rett linje å jobbe etter og la striper med tec7 bak bordene før vi skjøt dem fast med dykkert i fjæren slik at det hadde hold inntill det tørket. Det var en utfordrende oppgave som til slutte gjorde at Martin gikk på veggen? De to andre veggene malte vi i en rosa farge som heter Deco Pink fra Jothun, vi syntes denne gikk godt med den hvitpigmenterte eike fargen laminaten hadde, samtidig som den spilte godt med Dempet Sort som flere av de andre elemtene i rommet skulle være.


Martin går på veggen!
Sengen ville vi bygge selv. Da vi allerede hadde kledd gulv, vegger og tak i eikelaminat ville vi bygge denne ut av MDF som vi deretter malte i fargen dempet sort. Mathilde ville ha en kosekrok som hun kan lese og slappe av i - som også fungerer bra for overnattingsgjester. Derfor falt valget på en køyeseng. Her valgte vi å bygge siden av den nederste sengen som gikk ut mot rommet litt smalere og heller støtte den opp på midten slik at man fikk mulighet for lagring under. Den nedre sengen valgte vi å innrede som en sofa med bøker og en lightbox i minivariant - med svært viktig budskap! Vi savner deg!

Så var det dette med stige opp til senga samtidig som Mathilde ville ha ett sted å trene og leke i. Hva passer vel bedre da enn en ekte Ribbevegg? Vi hadde ett par diskusjoner rundt dette da Aina egentlig er mest glad i Pinnekjøtt, men Martin fikk denne gangen stikke av med seieren og det ble altså Ribbevegg ( les: Martin har det gøy når vi skriver?) Vi kontaktet et firma som selger ribevegger til bla. skoler og fikk hentet 3 stk. som vi monterte og kappet til 45 grader slik at de gikk opp på sideveggene og over taket! Det ga et kult utrykk samtidig som det sørger for ekstremt god stabilitet i konstruksjonen. Sikkerhet er alfa og omega her! Videre hengte vi opp turnringer i tau med karabinkroker slik at de lett kan henges opp og ned samt justere høyde etter behov.Garderobeløsningen skulle vi denne gangen prøve å lage selv da skyvedørsgarderober ofte er ekstremt kostbare. Selve innredningen er Elfa fra Monter, mens dørene er MDF plater malt med tavlemaling. Her kan man virkelig utfolde seg kreativt! Vi kjøpte skinnesystem og hjul som vi monterte på dørene og i tak og gulv. Dette gruet vi oss litt til da vi aldri har gjort det før og det her er ekstremt viktig at alle mål stemmer. Selve hjulene skulle freses inn i dørene og hvis dette ble feil var vi nødt til å begynne med en helt ny dør. Vi målte derfor 4 ganger før vi borret noe som helst - og det gikk heldigvis bra! Vi valgte å lyse opp garderobeløsningen men en 8mm led-strip fra ILS montert ca 15 cm utenfor dørene. Da vi var ferdig med dette hadde vi ca 30 cm led-strip til overs og vi fikk en artig ide til lampe ved skrivebordet.Vi skar til ett lampehode og en lampe-arm i kryssfiner og borret noen hull for ledning igjennom disse. Deretter pusset vi dem lett og loddet på en lampett ledning til led-stripen. Vi monterte så alt på veggen og koblet ledningen inn i en driver som lå på gulvet. Pulten kjøpte vi på IKEA, klappstol fra BoConsept. Alle pyntegjenstander fra IKEA og Søstrene Grene.

Vi vant ikke i dommernes øyne denne gangen - men det gjør ingen verdens ting! Vi hadde klart å skape et rom vi vet hun ville elske - og da produksjonen var ferdig, og hun kom på besøk og endelig fikk se resultatet følte vi at dette rommets vikigste dommer kåret det til verdens beste barnerom!

 

D.I.Y Barneseng
 

, Asker

HUSET TV2 - premiere 8 Mars kl 20.00 på TV2 Følg vår reise i kampen om drømmehjemmet! Aina og Martin, 27 og 28 år. Bosatt på Billingstad Katt og Datter

Kategorier

hits