mars 2017

På tide å trappe opp?

Og så sto Trappegangen for tur!

Men før vi forteller noe mer om dette skjedde det noe enda viktigere denne episoden! Vår datter Mathilde kom på besøk! Og som vi hadde savnet henne! Valget om å forlate henne til fordel for intensiv oppussing forfulgt av TV-team var en veldig tung avgjørelse. Hun bodde hovedsaklig hos foreldrene til Aina under prosjektet - og vi var kun hjemme i helgene. Vi benytter anledningen til å takke alle dere, speielt Ainas foreldre, som tok seg av Mathilde i denne krevende perioden. Uten deres fantastiske oppfølging, bistand og støtte hadde vi for det første ikke hatt muligheten til å delta - og ikke hadde vi følt oss så trygge som da dere passet på det kjæreste vi har! Tusen tusen takk <3 

Savnet var fryktelig stort! Mathilde er den blideste, kuleste, tøffeste, morsomste og mest aktive jenta vi vet om. Hun er humørspreder, snill og omsorgsfull og deler gledelig av sin kjærlighet. Det å være borte fra det viktigste mennesket i sitt liv over så lang tid var veldig vondt. Både for oss - men også for henne! Mammahjertet gråt mange ganger i løpet av prosessen. Samtidig holdt vi oss fast i tanken om at vi på mange måter gjorde det nettop for henne! Vi meldte oss på dette for å kunne gi henne drømmehjemmet - om vi skulle være så heldige å vinne! I dag leier vi bolig - og tanken på å kunne gi henne den følelsesmessige og økonomiske tryggheten det er å ha sitt eget hjem - og mulighetene denne premien representerer, veier svært tungt for oss.  Vi fikk barn relativt tidlig i livet, og vi har ikke kommet så langt at vi enda har kunnet gi henne dette. Mathilde var den vi tenkte på når alt gikk gærent. Det var tanken på henne som ga oss styrke når vi holdt oss våkne nesten døgnet gjennom og var utmattede, når vi flisla hele natten, når vi løftet tungt og når vi var så slitne at vi mest av alt ville gi opp. For det var for henne vi gjorde dette - og for henne skulle vi holde ut! For er det noen i denne verden som fortjener noen som aldri gir opp så er det Mathilde! Å kunne vise henne rundt - og vise henne det vi hadde skapt til nå, var stort! Hun hadde mange innvendinger og meninger - og hadde ideer for andre rom videre i prosjektet! Det tok vi med oss videre! Å ha henne på besøk ga oss masse motivasjon til å fortsette - men å si farvel var fryktelig tungt!

 

Da vi kom til dette prosjektet var trappegangen kun en sjakt mellom første og andre etasje. Trapp hadde vi allerede valgt ut før vi kom til Mogreina. Alle har samme trappemodell fra Studio Hagen - men vi kunne velde ulike farger. Vi hadde valgt en i en mørk grå farge - som til vår store overaskelse og begeistring var i akkurat samme nyansen som vinduskarmene i huset. Vi fikk satt opp et stilas slik at jobben kunne utføres forsvarlig. Puh - så tungt arbeid å få platene opp når man bare er to mennesker, men vi hadde det mye gøy med å leke trappespillet i stilaset.  Martin fikk det for seg at han skulle være amerikaner disse dagene - og alle instrukser til Aina gikk med Texas slang! "Mam - could you hold this with a firm grip please" Vi fjollet og tøyset noe fryktelig oppi det stilaset. Utrolig hva lite søvn gjør med humoren etterhvert.

Denne oppgaven var ikke særlig enkel å løse. Hva gjør man med en trappesjakt? Det er lite plass å boltre seg på, og knotete å jobbe så høyt oppunder taket. Vi ønsket å skape en trappegang som hadde en naturlig tilhørighet til resten av huset. Fordi trappen er plassert midt i huset synes vi det passet å ha endeveggen i en mørk farge, Dempet Sort fra Jotun - som en kjærne i huset. Vi brukte OSB plater fra Monter for endeveggen, og malte disse to strøk før vi satte dem opp. OSB er både billig og solid - og vi liker det litt røffe utseendet. I tilleg har de fals slik at man kan skli platene inntil hverandre - med bare en liten synlig skjøt. Problemet er at man ikke kan sparkle - så det er viktig at resultet blir bra! Sideveggene og taket gipset vi og malte i en lys farge for å skape balanse til den mørke trappegangen. Disse malte vi i fargen Kalkgrå fra Jotun. Fordi vi valgte to ulike materialer brukte vi lister malt i samme farge som OSB platene for en jevn avslutning.

Vi boret til hull i OSB platene med hullkopp en millimeter mindre enn rundstokkene vi hadde kjøpt. Rundstokkene i furu kjøpte vi hos Monter - og kappet til i ca 15 cm lengder og pusset, før vi monterte dem med med trelim i hullene vi hadde forboret. Stokkene sitter litt løst - og det er meningen. Vår datter Mathilde på 7 år kunne lett funnet på å bruke en slik festlig vegg som klatrevegg - og det at alle er litt løse anser vi som en sikkerhetsmekanisme. Du skal ikke kunne klatre på dem - da vil den første du legger vekten på gi etter.

Så til den litt sprø lysinstalasjonen! Aina hadde fått det for seg at man like så godt kunne bruke hele veggen som en slags megastor lysvegg fyllt med massevis av pærer og ledninger. Vi var litt uenige om antallet lamper kan du si. Aina så for seg 20 - 30 lamper mens Martin mente det kunne greie seg med ca 8. Jeg tror vi endte et sted midt i mellom. Sånn er det ofte når vi to skaper noe sammen. Vi har mange meninger begge to - men inngår stort sett veloverveide kompromiss vi begge to er fornøyde med!  Pæreholdere og pærer - såkalte Edisonpærer etter glødepærens oppfinner, kjøpte vi på Claes Ohlson. Elektrikeren måtte sette opp et ekstra el - punkt for disse i toppen av trappesjakten. Vi koblet alle pæreholderne til gummikabel og snurret dem rundt rundstokkene så hele veggen ble en slags litt rar lysinstalasjon! Gummikabel er strengt tatt unødvendig solid for denne typen lysinstalasjon, men vi liker det litt røffe utseendet - og at den enkelt snor seg rundt de merkligste ting. Fryktelig rare greier sier du kanskje. Det kan vi si oss enige i! Men vi tror og håper at det vil være et passende element i de to neste rommene som står for tur. Vent å se :) Og når natten kommer snikende er effekten av lyspærene som en stor nattehimel man kan ha helt for seg selv <3

Alle hadde flotte trappeganger - gratulerer så mye til Hansemann og Malin med dagens velfortjente seier! Med to tap bak oss er det virkelig på tide å trappe opp - og kanskje det går lettere nå når vi faktisk har trapp? Vi satser iallefall på det!


Vi gleder oss allerede til neste uke!

<3 Aina & Martin ( hilser fra Mathilde )

 

 

VaskeromBad på 3 dager? Hva er det de ber oss om? - Det var det vi tenkte da vi fikk denne absurde oppgaven. Dette var soleklart den mest krevende av alle konkurransene i hele prosjektet - og vi valgte å gjøre ALT selv! Vi hadde meldt oss på dette for å lære! For å finne ut hva som er mulig å få til på egenhånd! For å pushe våre egne grenser! Noen dager tidligere hadde vi vært på Boligmesse - og de profesjonelle der mente at det å bygge bad tar minst 3 uker. Vi har tilnærmet ingen erfaring med oppussing av bad. Vi har pusset opp et bad en gang tidligere - men da var det ikke vi som gjorde jobben. Det vil si at vi har sett på at noen har bygget bad - men teori og praksis er ikke det samme. Dagens episode er en av de vi har gruet oss mest til å se på TV - rett og slett fordi panikken, utmattelsen og frykten for å ikke greie det tok litt knekken på oss. Det får frem det verste i en!

Vi ønsket å skape et bad med to hovedfunksjoner. Det skulle fungere som et praktisk vaskerom med bretteplass til tøy - god oppbevaring og lett tilgang til yttergang for vask av skittene små barnestøvler. Som eneste bad i hovedetasjen var det samtidig viktig at badet skulle være pent og presentabelt som et gjestetoalett.

Vi startet med å isolere og kle veggene med rupanel. Dette gjør man for å ha bedre feste for veggene som kommer. Vi måtte ikke kle alle veggene med rupanel - men valgte å gjøre det fordi det gjør at man kan skru opp hva man vil på alle vegger nå - og på sikt! Det synes vi er viktig! Vi fortsatte med å kle veggene med Litexplater. Da disse var på plass la vi på lapper over skruehull som vi påførte tre strøk smøremembran. Det samme gjorde vi mot gulv med skjøteremser. Mot sluk og elektriske koblingsbokser monterte vi silikonmansjetter som også ble påført tre strøk smøremembran. I alle hjørner brukte vi selvklebende Litexteip. Det som ikke kommer frem på TV er at vi hadde håndtverkere på besøk flere ganger i løpet av prosessen som gikk over arbeidet slik at vi fikk bekreftelse på at jobben ble gjordt tilfredstillende. Dette er selvfølgelig veldig viktig - spesielt når man bygger bad!

Et av hovedproblemene med å bygge bad på 3 dager er tørketid på smøremembran. De fleste steder holdt det med 3 strøk - men enkelte steder synes vi det så litt tynt ut - og turte ikke å ta sjansen - så da la vi på et 4 strøk.

Da alt var tørt begynte vi med flislegging av veggene. Flisene og tibehør ikk vi tak i hos Megaflis. Den viktisgste lærdommen fra denne delen av prosjektet er måleabeidet i forkant! Det er veldig viktig å vite hvor man skal starte. Vi bygde opp opp en lekt i den høyden vi ønsket å starte første flisrad og bygde oss oppover. Det er tungt arbeid - og man må være fryktelig nøyaktig for at det skal bli pent! Vi flisla hele badet - vegger og tak i et strekk. Det tok 20 timer. Da vi var ferdige kl 5 på natta var knærene myke som gele. Vi sleit med å komme oss opp stigen til 2 etasje.

Dagen etterpå malte vi veggene vi hadde sparklet og montert dagen før. Vi malte veggene og tak i samme duse grønntone - Jade fra Jotun.

Morgenen etter fuget vi veggene og gulvet. Så dro vi på IKEA. Vi hadde noen overordnede planer for hvordan vi ønsket planløsningen på badet - men ville finne noen rimelige og gode alternativer! Vi fant skapstamme, benkeplate og vask i Billigkroken - Winning! Hvis du vil se hvordan vi hacket IKEA møblene til å bli vaskeromsmøbel - sjekk ut tidligere post.

Vi var så heldige å få tak i flotte messingblandebaterier både til dusj og servant fra en rørlegger som hadde brukt det som utstillingsmateriale! Dusjvegg fikk vi tak i hos Megaflis.


 

Så sto dokassa for tur. Denne valgte vi å bygge i kryssfiner - etterhvert et gjenngangsmateriale for vår del - med integrert hylle. Vi er glade i å lese på toalettet - og ble helt overlykkelige av å finne det mest passende eksemplaret av Donald Duck på Loppemarked. De fine håndkleholderne fikk vi tak i hos Bolina på Stabæk. Nips og smågjennstander i hylla er fra loppemarked og Kid Interiør. Håndkledene er fra Kid Interiør - det samme er gulvmatten. Speilet over vasken er fra IKEA og hengepottene og bregnene er fra Plantasjen. Smågjennstandene og brettene på benken er fra Kid Interiør og Bolina. Såpedispenser fra Kremmerhuset.

 

De små trådkurvhyllene lagde vi av kurver fra Søstrene Grene med hjemmesnekrede kroker i kryssfiner. Lampa over Speilet er fra IKEA. De søte oppbevaringsposene er fra Kid Interiør.


  

Vi avsluttet det hele med å legge silikon i alle kanter. For en forferdelig jobb! Det er virkelig helt umulig å få pent!

Jeg kan ikke annet enn å si at det å bygge bad på tre dager er fullstendig galskap. Det er egentlig ikke mulig! Vi var frustrerte, sinte og slitne. Men fy søren for en mestringsfølese å faktisk komme i mål! Å ha gjordt hele jobben selv! Vi var kry og stolte over at to sett med hender uten erfaring kunne skape et bad som dette! Det ble absolutt ikke perfekt, og det fikk vi kritikk for med god grunn! Men vi lærte enormt mye :) Vi har lært å bygge v´bad fra grunnen av - og det under et ekstremt press!

At vi ikke vant i dag var helt klart en riktig avgjørelse fra dommerne. Vi er ikke flisleggere eller murere, og kan heller ikke konkurere mot det! Linn og Tina vant velfortjent. De hadde et flott bad - og nydelig håndtverk! Gratulerer så mye med seieren - den fortjente dere virkelig!

Vi gleder oss allerede til neste episode <3

Aina og Martin <3

 

DIY VaskeromsmøbelI Episode 3 av HUSET på TV 2 sto bad for tur. Mer om hvordan vi opplevde episoden og mer om hvordan vi løste oppgavene kommer i neste post. Her har vi forsøkt å skissere opp hvordan vi hacket en vask, en benkeplate og en skapstamme fra IKEA for å lage vaskeromsmøbel.

Vi startet med en stor runde på IKEA. Før vi dro hadde vi tatt mål og laget oss en idee om at vi ønsket en benkeplate med plass til bretting av tøy. Vi visste at vaskemaskinen vi hadde kjøpt måtte stå i det ene hjørnet - for der var tilkoblingen lagt klar. I tillegg måtte vi forholde oss til hvor dusjnisjen startet. Da sto vi igjen med en avstand på 120 cm vi kunne plassere skap. I billigkroken fant vi to 60 moduler kjøkkenskap, en benkeplate i marmorlook og en vask i stein. Ideen kom rett og slett på plass da vi sto der i billigkroken.

Vi startet med å montere skapstammene på baderoms veggen. Disse fester man med en skinne. Vi brukte skruer med plugg for flis for godt feste. Vi ønsket at vasken skulle felles ned i benkeplaten - og for å få til det var vi nødt til å sage til i skapstammen og i benkeplaten. Her er det viktig å være nøyaktig slik at det ikke blir glippe! Så kappet vi til lengden av benkeplaten i den enden som ikke ville bli synlig, da den støter mot vegg. Et tips når man skjærer i materialer som benkeplate og skapstamme er å klistre maskeringsteip på området som skal beskjæres. Dette bidrar til at sagen ikke fliser opp overflaten. Vi brukte en dykksag på skinne for denne jobben. Før vi monterte alt sammen, gikk vi over alle kuttflater med smøremembran. Dette for at de "åpne sårene" i benkeplate og skapstamme (som består av sammenpakket spon) skal beskyttes for fukt. Så monterte vi benkeplata på skapstammene før vi forsiktig kilte inn vasken!  Vasken festet vi med en ekstra lekt i underkant for stabilitet. I tillegg brukte vi TEC 7 - et veldig sterkt lim - for ekstra hold.

Så sto dørene for tur. Vi valgte å lage dørene selv i 19 mm MDF plater. Disse skar vi til slik at de i midten fikk plass til den nedfelte vasken. Vi boret hull med hullkopp for håndtak. På baksiden freste vi ut spor til hengsler ved hjelp av et 35 mm hengsel bor. Vi lærte mye av prosessen med skapet i gangen - og nå lagde vi en enkel mal slik at sporene ble helt rette. I forhold til kryssfineren vi jobbet med på klesskapet i gangen er MDF et fryktelig mye enklere materiale å bygge i. Det er mye mer kompakt!

Så malte vi dørene i fargen dempet sort fra Jotun og monterte det sammen. Blandebatteri - en utstillingsmodell vi fikk kjøpt av en rørlegger - ble koblet til, før vi gikk lett over med silikon mellom benkeplate og flisvegg og rundt servant :)

Ikke var det vanskelig - og vi synes det både ble praktisk og fint! Hva synes du?

<3 Aina og Martin

 

Soverom 

 

Seng sengegavl huset aina og martin
 


Det var morsomt å sette i gang med soveroms oppgaven. Etter forrige konkurranse hadde vi masse motivasjon og stå på vilje!

Men det var også veldig stressende! 2 dager på et mer enn dobbelt så stort rom - det virket helt umulig. De aller første dagene hadde vi planer om å legge oss i 11 tiden hver kveld for å ha gode uthvilte dager med godt arbeid. Det skjønte vi fort at vi kunne glemme. 3 timer søvn hver natt ble vi enige om -det må vi hvert fall ha! Dagene gikk i et. Pusse, male, sparkle, handle inn ting. Det er virkelig en enorm kabal som skal legges - og man må etter beste evne forsøke å samarbeide godt, selv om det er utfordrende under det presset vi opplevde.

 

 

deco blue aina og martin huset tv2

tv2 huset aina og martin soverom

 


For oss er det flere ting som er viktig med et soverom. Først og fremst skal det være et avslappende og behagelige rom å komme inn i. Det er her man skal legge fra seg alt av dagens stress,og finne roen. Vi hadde veldig lyst til å få til følelsen av en litt lun og eksklusiv hule. Litt hotellfølelse med store puter og hvitt sengetøy. Å våkne til følelsen av hverdagsluksus! Og så er det noen praktiske ting som må på plass! En god garderobeløsning med god oppbevaringsplass er viktig. Jeg tror ikke jeg er den eneste jenta i verden som ønsker meg walk - in garderobe, og når man først får muligheten til å bygge sitt eget drømmehus,  måtte jo dette på plass. I tillegg har jeg alltid hatt lyst på et lite sminkebord - et sted jeg kan gjøre av hårføner, smykker og småting. Martin synes heldigvis dette var en god ide han også!


Vi startet med å gipse veggene. Vi hadde veldig liten erfaring med gipsing før vi melde oss på dette prosjektet - og det skulle raskt vise seg at det er akkurat like komplisert som man skulle tro. Den ene gangen vi hadde prøvd oss på dette før måtte vi etter 7 mislykkede sparkelstrøk tilkalle profesjonell hjelp. En ting er plateslåinga - ved bruk av gips sko, vår soleklart beste investering gjennom prosjektet, fikk du vi jo ganske dreisen på etter hvert. Men sparkingen - den evinnelige sparkingen som må utføres helt perfekt minimum tre strøk, den tar jo helt knekken på en. Og så står man der kl 4 om natta i dårlig belysning og tenker at man har fått det til - og så står sola opp og du føler deg snytt. Når man bare har to dager på å bygge et rom er det en evig kamp om tørketiden. Å planlegge godt er virkelig nøkkelen for å komme i mål erfarte vi etter hvert. Men så er det så uendelig mange fordeler med gips fremfor andre materialer! Det er billig - og på et stramt budsjett er det alfa og omega. I tillegg kan man få det listfritt og helt slett som er et uttrykk som appellerer veldig til oss.  Gips er lett å skjære i - man kommer langt med tapetkniv, og ettersom vi bodde i et tett nabolag kunne vi ikke bruke bråkete verktøy på natten. Dette gav oss muligheten til å jobbe døgnet gjennom. Ja ? det er mye jobb, men vi synes helt klart det blir finest.

 

Etter å ha plateslått, sparklet, pusset og lagt akryl i hjørner, grunnet vi veggene før vi malte to strøk i fargen Deco Blue. Dette er en farge vi liker veldig godt begge to - så vi malte rett og slett taket i samme farge for å skape en litt lun hule. I garderobenisjen ønsket vi en litt lysere farge, Bomull fra Jotun. For å føye disse to kontrastfargene godt sammen, og for å skille mellom de to delene av rommet valgte vi å dra dette i en skrå linje langs veggen. Vi malte først med en farge over hele området - så la vi på maskeringsteip. Et tips er så å male et strøk over maskeringstapen med den lyse fargen. Da unngår man at malingen kiler seg under maskeringstapen og

lager skjolder. Så malte vi over med den mørke malingen på den ene siden og den lyse på den andre. På et eller annet tidspunkt litt utpå natta så vi at vi hadde gjort noe feil og at grunningen faktisk var malingen som var igjen under maskeringstapen. Sånn går det når man ikke sover noe særlig! Vi synes det egentlig ble kult!  Noen ganger feiler man men finner ut at det blir best slik.

Så la vi gulv. Martin hadde et sterkt ønske om teppegulv. Han synes det høres så digg ut å våkne og kunne krølle tærne ut på et mykt og deilig gulv.  Teppegulv ble det - alt for å unngå morragretne mannfolk. Gulvet i en lys grå nyanse kjøpte vi på Teppabo. Det gikk faktisk ganske greit å montere også ? men var fryktelig tungt og klønete å få opp trappesjakten, og det var en helt ny erfaring å legge denne typen gulvbelegg.

Så sto sengegavlen for tur. Vi ønsket å lage en litt massiv og annerledes spile konstruksjon. Vi fikk veldig gode råd av Alex på Monter. Der fikk vi veldig god veiledning for hvilke materialer og tykkelser på materialene vi burde bruke - og de organiserte transport. Uten den servicen vi fikk hadde ikke dette vært mulig! Sengegavlen bygde vi av furu glattkant kjøpt hos Monter. Ideen er ganske enkel men det er en tidkrevende prosess fordi det er så fryktelig mange biter å sette sammen. Vi kappet først til alle lengdene som skulle være på veggen i riktig lengde og gjæret dem 45 grader i toppen. Vi markerte i hvilken høyde spikerslagene var og skjøt dem fast med spikerpistol. Vi startet på den ene siden og vatret den første spilen godt vertikalt før vi satte i gang, og brukte en rest av en glattkant for å måle mellomrommene mellom spilene. Når vi var ferdige med veggkonstruksjonen startet vi med taket. Her ville vi at spilene skulle være i ulike lengder, men prosessen er identisk med fremgangsmåten på veggen. I tillegg til å skyte spilene i taket, limte vi dem med trelim for ekstra stabilitet. Hvis du ser nøye etter ser du to spiler som er i helt annen lengde enn de andre - den ene representerer Martin og den andre meg. Sjekk ut oppskrift i tidligere blogginnlegg!

 

seng soverom aina og martin tv 2 huset
nattbordslampe huset tv 2
spileseng sengegavl huset tv 2 aina og martin

seng spiler huset aina og martin

seng soverom huset tv 2¨


Også veggen som delvis delte walk in fra resten av rommet bygde vi i furu glattkant list men denne i en litt større dimensjon. Her er det kun feste i tak og gulv og da er det viktig at materialene ikke er før spede slik at det blir solid nok og har nok stabilitet. Vi bygde først en ramme i de dimensjonene vi ville ha. Så fellte vi inn glattkantlist med en glattkants bredde mellomrom. Vi skar til en midtdrager for stabilitet, og lagde til knagger på baksiden for oppheng av skittentøyskurver og klær. Fordelen med denne veggen er at du får avgrenset rommet, men likevel får luft og lys gjennom.

 

walk in closet spilevegg aina og martin tv 2

spilevegg huset tv 2

soverom huset tv2

 


Kommodene i walk in garderoben fikk vi tak i brukt på Finn.no, men er originalt fra IKEA. Vi pusset overflaten lett for en litt mattere finish. Over kommodene satte vi inn en klesstang og en tversover gående hylle i MDF som vi malte i samme farge som veggen.

Vi valgte å bygge utforing til vinduet selv. Dette var skikkelig utfordrende! Utforingen bygde vi i furu kryssfiner 19 mm som vi gjæret i kantene. På moderne vinduer er det et smalt spor der utforingen skal skyves inn - og for å få til dette tynnere partiet på vår hjemmesnekra utforing måtte vi gå til anskaffelse av en håndoverfres. Vi freste så ut spor og monterte det sammen med trelim. Vi lot endestykket  på utforingen fungere som list, og lot den stikke noen cm dypere enn åpningen, i stedet for å legge på lister i etterkant. Vi synes dette gir en litt kul effekt ? nesten som en ramme på et bilde. Det var en ting å bygge utfôringen, men det å tilpasse veggen rundt var enda verre. Fordi vi ikke skulle ha noen lister måtte gipsen gå kant i kant med furu utforingen. Alle som har skjært i gips forstår at det ikke er like lett å få det rett og pent. Vi knota noe veldig - men var tålelig fornøyd med resultatet til slutt.

 

utforing vindu diy aina og martin huset

utforing vindu huset tv 2


 

Sminkebord konstruksjonen består av 2 hyller og en liten skuffeseksjon fra IKEA. Benkeplaten lagde vi selv av en tilskåret MDF plate som vi malte i samme farge som veggene i walk in garderoben. Speilet over fikk vi tak i på loppemarked for 20 kr! Vi elsker loppemarked ? man kan virkelig finne fantastiske skatter og ting som ingen andre har! I tillegg har vi veldig sansen for gjenbruk! For en fantastisk ting at noen har hatt et gammelt støvete speil liggende ? som plutselig har fått helt nytt liv  - og det på TV. Heia gjenbruk!  For at et sminkebord skal ha noen funksjon må man ha god belysning. Den kule lampa over speilet er fra IKEA. Krakken fant vi hos KID Interiør.

sminkebord lampe huset ainaogmartin

sminkebord huset tv2

sminkebord aina og martin

 


Vi investerte i en god 180 seng fra IKEA med god overmadrass. Vi skal tross alt gjennom de mest slitsomme ukene i vårt liv, der søvn blir mangelvare. Da blir søvnkvaliteten desto viktigere. Sengen fylte vi med masse puter, hotellputer og digge dobbeltdyner. Vi lot alt være i helhvitt. Det er litt ren og luftig luksusfølelse med helt hvitt sengetøy - litt hotellfølelse. Dessuten har vi valgt mange mørke farger i rommet - så da synes vi det var viktig med noen lyse elementer, skyter Martin inn. Alt sengetøyet er fra IKEA, mens pynteputene i rosa og grå blå er fra KID interiør. Som nattbord brukte vi to bokshyller fra IKEA. Som nattbordslamper monterte vi to hengende pærelamper fra Claes Ohlson.  På nattbordet fikk også rommets viktigste elementer plass - to tegninger vår datter har laget til oss. Hun er ei jente med mye kreativitet ? og rett før vi reiste bort for å delta på dette eventyret hadde hun malt to like hjertebilder - ett vi skulle ha med oss, og ett hun skulle ha hjemme. Nattbordet  er det første man ser om morgenen og bildet hadde vi med oss hele tiden som en påminnelse om hvorfor vi valgte å gå i gang med dette prosjektet. Drømmen om å kunne gi henne et hjem, og en verden full av muligheter!

kjærlighet

På veggen mot vinduet monterte vi en gardinstang fra vegg til vegg fra IKEA og satte opp tre ulike gardiner fra Kid interiør i grå blå og rosa nyanser. For å sikre lystetthet monterte vi i tillegg en persienne aktig gardin fra IKEA inne i vindusrammen. Fordi utforingen fra vinduet stakk et par cm ut var det viktig at gardinstangen også gikk litt ut i rommet.

Mot slutten vasket vi alle flater ? pusset vinduer og så sto ?nipsingen? for tur.

detalj huset soverom aina og martin tv 2

 

Helt på slutten oppdaget vi at vi hadde glemt å montere listen på toppen av døra mot gangen. Det var helt surrealistisk. Der hadde stressa med å re opp og vaske vinduer - og så hadde vi glemt noe sånn helt vesentlig!  Vi rakk rett og slett ikke den der lista, selv om den lå ferdig kappet og malt! Sånn er det noen ganger, og selv om det var fryktelig frustrerende der og da fikk vi opp lista litt senere på dagen, og så var vi veldig fornøyde.

Vi trodde virkelig ikke vi skulle vinne denne runden. For det første hadde vi jo vunnet sist konkurranse - og nå følte vi virkelig konkurransen tilspisset seg. Ikke mist synes vi de andre hadde så utrolig flotte soverom! Dessuten trodde vi at mangelen på list kunne være med å felle oss. Her kunne virkelig alt skje følte vi!

Det var utrolig kult og overraskende å vinne denne runden. Men fy søren for et kick det er å sitte og vente på avgjørelsen og så at det går ens vei. Adrenalinet pumper i kroppen og den motivasjonen man føler på i etterkant dro oss videre selv om vi både var slitne, sultne og skittene.

Da vi la oss den kvelden ? i en myk luftig hotellseng, med en himmel av spiler over oss og med den gode seiersfølelsen i magen - det var utrolig godt. Det rommet forble vår lille oase gjennom hele prosjektet. Det som var så rart, var at resten av huset fremdeles var et tomt skall - men når du åpnet døren til soverommet kom du inn i en helt annen, magisk verden.

Vi håper du koste deg like mye med epsioden som oss

<3 Aina og Martin


 

 

 

Sengegavl DIY 

 

 

 

DIY Seng Huset TV 2 Aina og Martin

Og da var vi ferdige med andre romkonkurranse - og vi synes det var veldig gøy å vinne! Rosa hus på rosa skyer!  Vi må si vi var veldig overrasket over akkurat det - for vi synes de andre hadde så utrolig flotte soverom! Alle fantastisk flotte på hver sin unike måte! Det mest tidkrevende prosjektet vi tok fatt i denne episoden var sengegavlen. Ideen er enkel - men det er så fryktelig mange deler - og det tar tid! Her har vi etter beste evne forsøkt å skissere opp hvordan vi løste oppgaven:

Vi startet med å kjøpe inn glattkantlist hos Monter i store mengder - det er mange lengdemetere i denne konstruksjonen! Glattkantlist er en list av høvlet treverk med veldig rette kanter. Vi gikk for en modell i furu etter anbefaling av Monter. Vi startet med å måle høyden på rommet. Fra gulv til tak var det 2,40 m - standardhøyde for nybygg. Vi regnet oss frem til hvor mange spiler vi trengte for å bygge en konstruksjon på 180 cm bredde - bredden av sengen vi hadde kjøpt inn. Så kappet vi alle spilene i riktig lengde og gjæret dem med gjærsag i 45 grader i toppen.

Vi merket så opp hvor spikerslagene var - her er det viktig å treffe slik at det blir god stabilitet. Vi vatret første glattkantlist godt vertikalt før vi monterte den ved hjelp av dykkertpistol. Da første spile var på plass brukte vi rester av en glattkantlist for å legge mellom neste spile for å måle opp ønsket mellomrom. Slik fortsatte vi hele veggen bortover. Hver femte spile sjekket vi om konstruksjonen var i vater - det er helt alfa og omega her!

Etter å ha montert ferdig spilene på veggen, sto taket for tur. Her hadde vi bestemt oss for å ha spiler i ulike lengder. Også her kappet vi til alle spilene på forhånd og gjæret dem i 45 grader i den ene enden. På samme måte som på veggen markerte vi spikerslagene, vatret godt og brukte en glattkantlist som mellomrom. I tillegg til å skyte spilene fast brukte vi litt trelim for ekstra stabilitet i taket - tenk om de skulle finne på å ramle ned!

Om du er interessert i å følge vår reise videre følg oss gjerne på Facebooksinden vår HUSET TV 2 Aina og Martin eller på Instagram under @ainaogmartin

Vi knota en del - men vi var ganske fornøyd med resultatet - hva synes dere?Segegavl spile Huset tv 2 Aina og Martin

 


 

D.I.Y Garderobeskap


I HUSETs aller første romkonkurranse - husets entre - bygde vi et plass bygget klesskap. Altså - vi er absolutt ingen eksperter, så dere får ta denne med en klype salt - men her kommer fremgangsmåten vi brukte. Dette var en krevende jobb, og er det absolutt det mest krevende vi hadde bygget noen sinne da vi gikk i gang med oppgaven. Vi var fryktelig usikre da vi valgte å bygge skapet selv - ville vi få til dette?

Det er mange fordeler ved å bygge garderobeskap selv! De mest innlysende er kanskje at man får det akkurat som man vil og at man får det i helt riktig størrelse slik at man utnytter plassen best mulig. I tilleg står man fritt til å velge materialer og farger, rominndeling og funksjon. Vi bygde skapet i 21 mm og 19 mm furu kryssfiner kjøpt hos Monter. Kryssfiner er et utrolig allsidig materiale. Fordi trefineren er lagt lagvis annenhver retning og limes under trykk er det et veldig sterkt og stabilt materiale om egner seg godt til blandt annet møbelsnekring. I tilleg er furua en ganske myk tresort som er lett å sage og bore i og som er relativt enkel å jobbe med. Men mest av alt liker vi kryssfinerens utrykk. Vi synes den er flott å se på - litt røff - tåler en støyt og den later ikke som den er noe mer enn det den er - rett og slett et veldig ærlig materiale. Vi har lenge hatt lyst til å leke litt med kryssfiner. Kryssfineren kjøpte vi hos Monter - der hadde de den i mange ulike tykkelser og varianter på lager! Hjelpt til å bære det inn i bilen fikk vi også! Jeg vet at Monter også har kryssfiner i mange ulike tresorter som bestillingsvare!

Da vi gikk igang med oppgaven skisserte vi ført en plan for hvordan vi ville ha det. Vi målte - så målte vi en gang til - og så målte vi en tredje gang. "Measure twice - cut once" sier alltid Martin.  Vi laget så et "byggesett" av delene vi skulle bruke før vi monterte det sammen. Eller - vi forsøkte iallefall. Vi har lite erfaring med møbelbygging fra tidlige så vi måtte prøve og feile noen ganger for å få det til å bli riktig. Vi startet med monteringen av bakveggen. Fordi rommet manglet vegger da vi gikk igang, er bakveggen av skapet også veggen i rommet. Her er det viktig å huske på å legge skjøtene i platene til steder der de ikke vil være synlige fra yttersiden - som midt i nisjen for eksempel. Dette gjelder for øvrig all bygging med ubehandlet treverk. Ulempen er at man alltid må tenke på hvor skjøtene er rett og slett fordi man ikke får muligheten til å kamuflere det senere med for eksepel sparkel slik man kan på mange andre materialer. Alt er synlig!

Så fortsatte monteringen - sideveggene som fungerer som utforinger sto for tur. Så festet vi nok et lag med sideveger et par cm. dypere enn de forrige. Disse festet vi godt til reisverket. Det samme gjorde vi med topplaten mot taket. Så sto bunnplate for tur. Denne lot vi hvile på et reisverk slik at vi fikk utforing også i bunn. Så bygde vi den nederte delen av innmaten til skapet ved hjep av en topplate og to "hylledelere" som også sikrer stabilitet. Samme prosessen gjentok vi i toppen av skapet.

So far so good. Nå begynner nemlig den vanskelige delen av prosessen. Det kan godt hende at en møbelsneker hadde ledd av oss nå - men siden vi på ingen som helst måte er møbelsnekkere sleit vi her. Dørene og det å bore hull til - og montere dørhengslene var den mest krevende jobben. Dørhengslene er kjøkkenhengsler fra IKEA 120°. Vi gikk til anskaffelse av et 35 mm bor, da dette er målet på dørhengselbraketten, og markerte på døra hvor hullene skulle være. Her måtte det MYE finmåling til. Så gikk vi igang med boringen. Dette spesialboret kjøpte vi etter anbefaling av Alex på Monter - knalltips! Ikke visste vi at vi trengte et spesialbor for jobben. Alex hos Monter ble en uvurderlig killde for tips og gode råd underveis hjennom hele prosessen! Furu er jo som tidligere nevnt et veldig mykt materiale - og det finnes mange fordeler ved det - men her støtte vi på ulempen. Fordi boret ikke skal hele veien gjennom plata har det heller ikke nevneverdig stort senterbor - og da drar boret seg lett i alle retninger. I tilleg måtte vi passe på å ikke penetrere plata helt - og det var vanskelig! Martin hadde mest lyst til å hive døra på dynga etter noen forsøk, og heller gå for åpen løsning. Fordi vi sleit valgte vi å gå for kun en topphengsel og en bunnhengsel pr. dør. Dette er for lite og dette fikk vi også kritikk for av dommerne med god grunn. Kombinasjonen for få hengsler og for tynne plater gjorde at døra bulte litt. Til slutt boret vi dørhåndtak med hullsag og sydde selv et møbeltrekk til puten vi sydde av en IKEA babymadrass. Som siste finish pusset vi flatene med pussepapir og oljet med treojle. Skapet er absoutt ikke perfekt - men fy søren så gøy å få det til! Fra nå av skal vi aldri kjøpe ferdigskap igjen!

Har du lyst til å bygge klesskap?

En inngang

Det var helt vill følelse å gå i gang med den aller første romkonkurransen. Vi hadde gledet oss veldig, og gruet oss like mye til denne elleville reisen vi hadde begitt oss ut på . Og så plutselig sto vi der, med et helt tomt rom uten vegger eller gulv, og Klaus kommanderte med sin klassisk tydelige og muntre Trønderdialekt: dere har 3 dager på å bygge entre´en! Det er jo helt sinnsykt tenkte vi - og det burde ikke være teknisk mulig å få til på så kort tid!

Jeg, Aina, er fryktelig redd for å ikke greie å gjennomføre noe jeg har satt meg fore. Den følelsen av å begi seg ut på noe man faktisk ikke vet om man mestrer eller ikke - den vrir og vrenger alle tarmene i meg. Den følelsesmessige berg og dalbanen de aller første dagene var nesten uutholdelig. Min forsvarsmekanisme er å bli sint. Jeg håper ikke seerne ser alt det jeg følte inni meg de aller første dagene der.

Det var ganske spesielt å begynne med så blanke ark. Ingen vegger. Ikke gulv. Kun bart reisverk i et skjelett av et hus. Også det å endelig møte de andre deltagerne var en utrolig spennende opplevelse. Det var jo mennesker vi ikke ante hvem var, og vi hadde brukt mye til på å gruble på hvordan det skulle bli å møte konkurrentene våre. Dette er jo første sesongen av dette programmet, så vi hadde jo ikke noen referanser å forholde oss til. Hvordan ville stemningen være? Ville folk være hyggelige mot hverandre? Det var en lettelse å møte 3 andre flotte par - like spente som oss, klare for å ta i et tak! Allerede første kvelden, etter at kameraene var skrudd av samlet vi oss for å skravle litt og ta en kaffe sammen. For oss var det viktig å bli kjent med alle på en god måte. Vi skulle tross alt tilbringe 8 av de både tøffeste, men mest spennende ukene av vårt liv sammen med denne herlige gjengen. Vi var raskt ute med å være åpne for å invitere folk inn - og vi følte at de andre var åpne for dette også. Vi ville gjerne spille med åpne kort - det hadde jeg og Martin snakket mye om på forhånd. Opplevelsen og det sosiale var en svært viktig faktor for oss begge to.

Vi valgte å gå for en litt røff "look" med innslag av skandinaviske vibber. Innslag av sort og grønt og detalj i messing. Vi beskriver den overordnede stilen vår som Scandinavisk Maksimalisme, kanskje med elementer av industrielt design. Egentlig betyr det mye rart - og alt for mye av det. Litt alt på en gang! På forhånd hadde vi gjort oss opp noen meninger om noen elementer vi gjerne ville ha med og litt om den generelle stilen vi ønsket i huset totalt sett. Men det å ha planlagt alt til minste detalj sånn på forhånd synes vi var veldig vanskelig. Vi hadde sett plantegninger av huset, men for oss er det viktig å "føle" litt på romfølesen, se hvordan lyset faller og hvordan rommet oppleves før man tar de store avgjørelsene. Vi hadde absolutt ikke kontroll helt på starten - ting ble litt til underveis, og det er jo halve moroa!

Vi startet med en stor runde i butikken. Gipsplater skulle handles inn, sparkel, maling, pensler og alt man måtte trenge. Det man kanskje ikke får meg seg på TV  er at vi brukte ufattelig mye tid på å handle ting. Heldigvis fikk vi veldig god hjelp hos Monter. Vi brukte både Monter på Jessheim, Dal og Lillestrøm. Mens ukene gikk ble vi nesten venner med personalt her - følte iallefall vi. Det kan godt hende de synes vi var fryktelig slitsomme der vi kom hesblesende inn til alle døgnets tider og krevde akutt hjelp og bistand! Det er helt utrolig hvot fattet og bra de tok det! Vi er jo ingen eksperter og da var det så deilig å få hjelp av fagfolk som virkelig visste hva de drev med. De lessa inn i bilen, kom med råd til materialer, kom med tilkjøring av produkter, bestillte opp spesialutstyr. De var der da gode råd var dyre! For det å glemme noe, bare den miste ting som maskeringsteip eller skruer i riktig lengde, gjør at man taper svært dyrebar tid!

For oss er det flere elementer som er viktige med en entre: Det er viktig med god lagringsplass til yttertøy og sko - men at dette lett gjemmes bort så det virker ryddig og imøtekommende. I tillegg må det være et sted til å henge av seg for gjester. Entreen er det første rommet i huset man møter,  så det må stå i stil med det designmessige av resten av huset og føles som en direkte link til huset som helhet. Entreen må virke innbydende og gjestmild og by inn til hyggelige lag! En god sitteplass er viktig for oss. Et sted bestemor kan knyte lissene, et sted mammaen min kan sitte å skravle et kvarter ekstra når hun er på besøk og egentlig er på vei ut døra, eller et sted en mamma på barneskolen tar en prat når hun henter ungene etter besøk. For oss er et godt hjem et sted man har rom for mange ulike sosiale møter - og slik vi opplever Norge er det alt for høy terskel for å komme inn. Kanskje en god sitteplass i entreen kan hjelpe på?

Vi lagde tre små bamser for oppbevaring av solbriller og nøkler. Først og fremst for å holde orden - vi er en forferdelig rotete og surrete familie og løper alltid rundt stresset og leter etter nøkler og briller. Og så synes vi det var så koselig å gi et lite hint om hvem som kanskje en dag er så heldige å få bo her; storebjørn Martin, mellombjørn Aina og veslebjørn Mathilde. Det er en av favoritteventyrene til den vesle jenta vår,  så vi synes det passet så fint. De ble litt sløyd de bamsene der, laget litt sånn i siste liten. Men vi er litt sånn sløyd - så det passer ganske godt for oss det også.

Vi valgte åpen dør mot stue/kjøkken for å binde huset sammen og for å skape luftighet i etasjen. Huset vi pusset opp er veldig godt isolert! Tidligere hadde man alltid dør til et vindfang eller entre, men med dagens bygge standard er det egentlig helt unødvendig - og vi føler at en dør alltid bare er i veien.

Gulvet er et sort gummigulv - praktisk og slitesterkt tenkte vi, og perfekt for små barneføtter fulle av gjørme etter lange fine dager ute. Slitesterkt er det, men særlig praktisk kan jeg ikke si at det er. Sort gulv blir fryktelig fort møkkete -  det kan vi skrive under på etter uker med oppussingsstøv og gris som ble dratt inn. Vi må innrømme av vi vasket det gulvet akkurat passe mange nok ganger til å gå lei! Første rom - første feil, vi får håpe vi lærer!

Vi bygde et plassbygget klesskap i kryssfiner. For å se mer om denne prosessen se neste innlegg som kommer på bloggen. Sitteputen sydde vi selv. Stoffet i sort fra IKEA, og skumgummimadrassen er en baby seng madrass også fra IKEA. Vi sydde stoffet i hjørnene og stiftet den til en tynn kryssfinerplate med møbelstiftemaskin. De søte pynteputene fant vi hos Kremmerhuset, og dekoren i topphylla ble kjøpt hos Søstrene Grene. Her fikk også Buddha plass! Han var med hjemmefra som en av 5 ting vi kunne ha med oss. Buddha har bodd sammen med Martin hele hans liv i barndomshjemmet. Vi fikk denne i gave av hans foreldre da vi flyttet sammen, og har siden hjulpet til for god lykke og karma. "Rub that belly for good luck" sier alltid Martin. Før hver eneste innlevering av romkonkurranse gjorde vi nettopp dette - vi knadde litt på den magen!

Veggene lot vi være lyse - kritthvite for å være eksakt, i halv matt finish fra Opus for å gi luft til ellers mange mørke materialer. Taket malte vi i fargen dempet sort i halvmatt finish fra Jotun, og vi lot fargen gå litt nedover veggene for å skape en litt annerledes effekt. Shit - sort tak tenker du?  Oh yes - tenkte vi! Når før eller senere i livet får vi muligheten til å gjøre alt det rare som faller oss i hodet?

På den ene veggen laget vi egendesignet "tapet". Her brukte vi tusjer fra Promarker i ulike grånyanser. Skulle vi gjort det igjen hadde vi nok brukt noen andre tusjer - disse var ikke særlig egnet for bruken. Ideen var nok bedre enn utførelsen, og dette fikk vi også kritikk for fra Karina. Vi er helt enige med henne! God belysning er alltid viktig. Vi valgte en skinne i taket med spotter fra Clas Ohlson for god og jevn belysning i hele rommet. I tillegg valgte vi en liten hengelampe integrert i sittenisjen i klesskapet, også denne fra Clas Ohlson. Effekten av denne lampen blir forsterket av det runde messingspeilet i bakkant, dette kjøpt hos Kremmerhuset.

Den første konkurransen der var tøff - kanskje den mest krevende av alle. Følte vi i alle fall da!  Og å vinne - det var helt fantastisk. Den gode følelsen av å ha mestret første oppgave - bare det å rekke å bli ferdig - og så få anerkjennelse for jobben man har gjort, det var en utrolig deilig følelse!  Det å vente på dommeravgjørelsen er en utrolig nervepirrende opplevelse. Du føler kanskje at de haler det ut i tid på TV - nei da. I virkeligheten tar det Søren meg ENDA lenger tid! . Vi synes også at  de andre parene hadde utrolig flotte entreer - så vi var ganske overrasket over å vinne egentlig. Men det var utrolig deilig! Det gav oss virkelig mestringsfølelse og motivasjon til å fortsette!


 

Hjemme hos oss


Nå er det bare tre dager igjen før det braker løs med HUSET på TV 2! Vi er så spente at det kribler i kroppen. I disse dager knaker det hardt langt bak i hjernebarken. Aller mest gleder vi oss! Vi gleder oss til å vise frem hva vi har skapt - den tøffe prosessen vi tok del i. Og vi gleder oss til å endelig kunne ta bladet fra munnen og fortelle om de uendelig mange fine opplevelsene vi har hatt. Om gleder og om sorger - om å lykkes og om å mislykkes. På den andre siden krangler gleden litt med den vonde magefølelsen. Hvem blir vi på TV? Hvordan vil vi fremstå? Vil folk like det vi lager - stilen vår - utrykket? Vi vrir og vender alle stener for å huske hva vi har sagt og hvordan. Hvordan vil det klippes? Hva sa de andre? Da vi sa ja til å delta på dette elleville eventyret var vi klar over at prosessen kom til å bli tøff og at vi måtte lære oss å svelge konsekvensene av deltagelsen. Vi må tåle å ikke bli tatt i med silkehansker. Vi liker å tro at vi tåler en støyt - at vi ikke bryr oss så fælt om hva andre måtte mene. Sannheten er - og jeg tror de aller fleste i våre sko i det minste føler litt på det samme - vi er livredde! Hva er det vi har gjort? Hva er det egentlig vi har sagt ja til? Vil folk like programmet - eller blir det en flopp? Vil vi bli good guys eller bad guys? Vel vel - nok emosjonell prat. Mens vi venter - her er et lite knippe bilder fra huset vi bor i i dag. Det er et bittelite hus på Billingstad i Asker som vi har leid de siste 5 årene, bygd i 1907. Her er det litt gammelt og litt nytt, mye sort og hvitt, og alt for mange planter som sårt trenger vann. Følg med på TV2 for å se om vi tar med oss stilen i HUSET, og om det i hele tatt er mulig å få til i hus bygd med over 100 års mellomrom. Selv om vi er glade i det lille huset vårt drømmer vi om noe vi kan kalle vårt eget! Et sted der vi bestemmer - som vi kan forme som vi vil. Et sted der lille Mathilde kan løpe med sine små barneføtter og vokse inn i ungdomslivet. Hvor en liten katt kan komme til en lun havn etter farefulle museoppdrag. Så mens vi stresser og kjemper med følelsene tre dager før premiere må vi ikke glemme dette målet - årsaken til at vi meldte oss på, og grunnen til at vi valgte å legge hele livet på hylla i 8 uker. Drømmen om vårt egen hjem! Hjelp oss å nå målet vårt og følg vår kamp om drømmehjemmet på TV2 Onsdag 8 Mars 20.00.
 

, Asker

HUSET TV2 - premiere 8 Mars kl 20.00 på TV2 Følg vår reise i kampen om drømmehjemmet! Aina og Martin, 27 og 28 år. Bosatt på Billingstad Katt og Datter

Kategorier

hits