D.I.Y Garderobeskap


I HUSETs aller første romkonkurranse - husets entre - bygde vi et plass bygget klesskap. Altså - vi er absolutt ingen eksperter, så dere får ta denne med en klype salt - men her kommer fremgangsmåten vi brukte. Dette var en krevende jobb, og er det absolutt det mest krevende vi hadde bygget noen sinne da vi gikk i gang med oppgaven. Vi var fryktelig usikre da vi valgte å bygge skapet selv - ville vi få til dette?

Det er mange fordeler ved å bygge garderobeskap selv! De mest innlysende er kanskje at man får det akkurat som man vil og at man får det i helt riktig størrelse slik at man utnytter plassen best mulig. I tilleg står man fritt til å velge materialer og farger, rominndeling og funksjon. Vi bygde skapet i 21 mm og 19 mm furu kryssfiner kjøpt hos Monter. Kryssfiner er et utrolig allsidig materiale. Fordi trefineren er lagt lagvis annenhver retning og limes under trykk er det et veldig sterkt og stabilt materiale om egner seg godt til blandt annet møbelsnekring. I tilleg er furua en ganske myk tresort som er lett å sage og bore i og som er relativt enkel å jobbe med. Men mest av alt liker vi kryssfinerens utrykk. Vi synes den er flott å se på - litt røff - tåler en støyt og den later ikke som den er noe mer enn det den er - rett og slett et veldig ærlig materiale. Vi har lenge hatt lyst til å leke litt med kryssfiner. Kryssfineren kjøpte vi hos Monter - der hadde de den i mange ulike tykkelser og varianter på lager! Hjelpt til å bære det inn i bilen fikk vi også! Jeg vet at Monter også har kryssfiner i mange ulike tresorter som bestillingsvare!

Da vi gikk igang med oppgaven skisserte vi ført en plan for hvordan vi ville ha det. Vi målte - så målte vi en gang til - og så målte vi en tredje gang. "Measure twice - cut once" sier alltid Martin.  Vi laget så et "byggesett" av delene vi skulle bruke før vi monterte det sammen. Eller - vi forsøkte iallefall. Vi har lite erfaring med møbelbygging fra tidlige så vi måtte prøve og feile noen ganger for å få det til å bli riktig. Vi startet med monteringen av bakveggen. Fordi rommet manglet vegger da vi gikk igang, er bakveggen av skapet også veggen i rommet. Her er det viktig å huske på å legge skjøtene i platene til steder der de ikke vil være synlige fra yttersiden - som midt i nisjen for eksempel. Dette gjelder for øvrig all bygging med ubehandlet treverk. Ulempen er at man alltid må tenke på hvor skjøtene er rett og slett fordi man ikke får muligheten til å kamuflere det senere med for eksepel sparkel slik man kan på mange andre materialer. Alt er synlig!

Så fortsatte monteringen - sideveggene som fungerer som utforinger sto for tur. Så festet vi nok et lag med sideveger et par cm. dypere enn de forrige. Disse festet vi godt til reisverket. Det samme gjorde vi med topplaten mot taket. Så sto bunnplate for tur. Denne lot vi hvile på et reisverk slik at vi fikk utforing også i bunn. Så bygde vi den nederte delen av innmaten til skapet ved hjep av en topplate og to "hylledelere" som også sikrer stabilitet. Samme prosessen gjentok vi i toppen av skapet.

So far so good. Nå begynner nemlig den vanskelige delen av prosessen. Det kan godt hende at en møbelsneker hadde ledd av oss nå - men siden vi på ingen som helst måte er møbelsnekkere sleit vi her. Dørene og det å bore hull til - og montere dørhengslene var den mest krevende jobben. Dørhengslene er kjøkkenhengsler fra IKEA 120°. Vi gikk til anskaffelse av et 35 mm bor, da dette er målet på dørhengselbraketten, og markerte på døra hvor hullene skulle være. Her måtte det MYE finmåling til. Så gikk vi igang med boringen. Dette spesialboret kjøpte vi etter anbefaling av Alex på Monter - knalltips! Ikke visste vi at vi trengte et spesialbor for jobben. Alex hos Monter ble en uvurderlig killde for tips og gode råd underveis hjennom hele prosessen! Furu er jo som tidligere nevnt et veldig mykt materiale - og det finnes mange fordeler ved det - men her støtte vi på ulempen. Fordi boret ikke skal hele veien gjennom plata har det heller ikke nevneverdig stort senterbor - og da drar boret seg lett i alle retninger. I tilleg måtte vi passe på å ikke penetrere plata helt - og det var vanskelig! Martin hadde mest lyst til å hive døra på dynga etter noen forsøk, og heller gå for åpen løsning. Fordi vi sleit valgte vi å gå for kun en topphengsel og en bunnhengsel pr. dør. Dette er for lite og dette fikk vi også kritikk for av dommerne med god grunn. Kombinasjonen for få hengsler og for tynne plater gjorde at døra bulte litt. Til slutt boret vi dørhåndtak med hullsag og sydde selv et møbeltrekk til puten vi sydde av en IKEA babymadrass. Som siste finish pusset vi flatene med pussepapir og oljet med treojle. Skapet er absoutt ikke perfekt - men fy søren så gøy å få det til! Fra nå av skal vi aldri kjøpe ferdigskap igjen!

Har du lyst til å bygge klesskap?

3 kommentarer

Randi

09.03.2017 kl.13:21

Veldig inspirerende-- ingen vits i å kjøpe prefabrikkerte IKEA- skap når man uten særlig erfaring kan snekre et så kult plassbygget garderobeskap!

Aina & Martin

09.03.2017 kl.14:11

Så gøy at du fant inspirasjon hos oss :) Alle kan klare å bygge et garderobeskap! Gøy var det også!

Sofie

09.03.2017 kl.19:40

Så utrolig morro og kreativt. Personlig har jeg nok ikke tålmodigihet til et slikt prosjekt på nåværende tidspunkt, men utrolig inspirerende å følge med ! Hadde vært morro med oppskrift på bjørnehodene også <3

Skriv en ny kommentar

, Asker

HUSET TV2 - premiere 8 Mars kl 20.00 på TV2 Følg vår reise i kampen om drømmehjemmet! Aina og Martin, 27 og 28 år. Bosatt på Billingstad Katt og Datter

Kategorier

hits